СВІДОМИЙ ЄВРОПЕЄЦЬ ТА СВІДОМИЙ УКРАЇНЕЦЬ

 


Сьогодні, 30 вересня, минає 180 років від дня народження Михайла Петровича Драгоманова, українського філософа, публіциста, педагога, громадського діяча. Його ім’я присвоєно Національному педагогічному  університету  України. Тож давайте дізнаємось більше про цю видатну постать нашої історії.

Він народився в містечку Гадячі на Полтавщині. Батьки його, дрібнопомісні дворяни, були людьми освіченими та ліберальними. З 1849 р. Драгоманов навчався в повітовому училищі, а потім у Полтавський гімназії. Восени 1859 р. вступив до Київського університету на історико-філологічний факультет. Згодом Драгоманов стає членом «Громади», активно виступає в пресі як публіцист і починає публікувати перші наукові праці. В 1871 р. університет відрядив вченого за кордон. Драгоманов відвідує Берлін, Прагу, Відень, Гейдельберг, Львів. У цей час у Російський імперії починається наступ реакції та придушення української культури. Це змушує вченого стати політичним емігрантом. В 1889 р. широко відомого в Європі вченого запрошують очолити кафедру загальної історії Софійського університету в Болгарії, однак серце його залишається з Україною та українцями. Цей період був пов’язаний з новим настанням реакції в Росії, і Драгоманов переживав це вкрай тяжко. Його рідна племінниця Леся Українка, яка стала свідком останніх днів вченого, писала: «Пригноблений стан його духу значною мірою підсилюється від усвідомлення сумного стану справ в Україні». 20 листопада 1895 р. М.П. Драгоманов, видатний вчений і суспільний діяч, раптово помер від розриву аорти.

Могутня фігура та правдивий учитель – так охарактеризував М. П. Драгоманова І. Я. Франко. Особлива заслуга вченого полягає в тому, що він першим роз'яснив широкій громадськості зміст і значення констуційного ладу, права особистості та принципи демократичного самоврядування. Тим самим він дав українській демократії чітку программу дій.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

СКРОМНІСТЬ - ПРИКРАСА МУДРОСТІ

Майстер-клас "Осінній їжачок"

19 ГРУДНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВІЧНОЗЕЛЕНИХ РОСЛИН