ПІДКОРЮВАЧ ГРОЗИ


 Ми не часто  приділяємо багато уваги тому, чиїми іменами названі вулиці нашого міста. Ось наша бібліотека знаходиться на вулиці Олександра Клосовського. Завтра, 29 серпня, виповнюється 175 років від дня його народження. А хто ж такий О. Клосовський? Відомий український метеоролог,геофізик, кліматолог. 

Народився 29 серпня 1845 року в Житомирі . Навчався в Житомирський чоловічій гімназії та на таксаторських курсах, які закінчив із золотими медалями. Восени 1864 р. Клосовський вступає до фізико-математичного факультету Київського університету св. Володимира. Після закінчення працював викладачем Кам’янець-Подільської гімназії, а потім знову переїхав до Києва, де викладав математику у військовій гімназії. Поряд з викладацькою діяльністю О. Клосовський займається і науковою роботою – друкує перші праці з метеорології Києва. За  наукову працю « Деякі дані по кліматології  Києва» отримує золоту медаль Російського географічного товариства.

 За політичні переконання його було вислано в Одесу. Тут на кафедрі фізичної географії Новоросійського університету розкривається талант нашого земляка як вченого – він захищає дисертацію на звання магістра, а поспіль і докторську ( «До питання про електричну енергію в атмосфері» заслужила золоті медалі від Російської академії наук та Географічного товариства). Олександр Вікентійович за  свої власні кошти, зароблені від читання публічних лекцій, побудував в Одесі триповерхове приміщення метеорологічної обсерваторії.  Одеська обсерваторія під керівництвом О. Клосовського здійснювала видання багатотомних «Літописів». Ці 19 томів праць і понині  не втратили свого наукового значення.  О. Клосовський створив скорочений курс метеорології для вишів, а також підручники з геофізики та фізичної географії.  За видатні заслуги перед наукою у 1902 р. Президія Російської академії наук присвоїла метеорологічнй мережі Південно-Західного краю ім’я О. В. Клосовського ще за його життя!!!

В 1907 р. О. Клосовський перебуває у Житомирі і бере активну участь у роботі місцевого товариства дослідників Волині. Саме О. В. Клосовський прилучив до метеорології Михайла Петровича Кудрицького, українського педагога і вченого, засновника славного роду педагогів, вчених і митців. Останні роки життя О. Клосовський прожив у Петербурзі, де і помер 31 березня 1917 р. Перед смертю вчений заповів учням вибити на надгробній плиті такі слова: « Життя є праця і праця є життя». Заповіт було виконано.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

СКРОМНІСТЬ - ПРИКРАСА МУДРОСТІ

Майстер-клас "Осінній їжачок"

19 ГРУДНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВІЧНОЗЕЛЕНИХ РОСЛИН