ПІЛОТ І ПИСЬМЕННИК

 


Відомий дитячий письменник Анатолій Маркуша (справжнє ім’я -  Арнольд Маркович Лур’є) народився 20 червня 1921 р. у Дніпропетровську в  єврейській родині бухгалтера та домогосподарки. 1924 року сім’я переїхала до Москви.
Перед початком війни Арнольд Маркович працював у газеті «Вечерняя Москва». 1941 року його призвали до армії, він закінчив Борисоглебську школу льотчиків-винищувачів. З серпня 1942-гослужив у 12-й повітряній армії Забайкальського фронту, у складі радянських частин в Монголії, з січня 1944-го – в 7-й повітряній армії Карельського фронту. Закінчив війну в званні капітана. 1950 року А.М. Лур’є закінчив курси льотчиків-випробувачів Мінавіапрому. Але «органи» не дозволили йому працювати за цією спеціальністю через національність. За роки армійської служби опанував  понад 50 типів літаків. Демобілізувався в 1954 році у званні підполковника.
У 1955–1958 роках А.М. Лур’є був членом редколегії журналу «Знамя», а також випробовував нові автомобілі. Першу книгу оповідань «
Учень орла» він випустив у 1957 році. Анатолій Маркуша писав цікаво, захоплююче про те, що знав досконально – льотчиків. Протягом життя він написав 106 книг, які вийшли загальним тиражем понад 15 000 000 примірників, частина з них перекладена  на 18 мов світу.
Прожив письменник довге життя, помер у серпні 2005 року в Москві.

А ось декілька цікавих фактів про письменника, які він розповів про себе в одному з інтерв’ю у 1999 році:

Згадайте вашу першу книжку.
- Всю війну я вів записи, ось з них і склалось щось. Надрукував, склав в теку. На ній написав: "Нотатки старого льотчика". Кому нести? На афиші прочитав, що виступає генерал Вершигора - особистість в той час дуже відома. Він був розвідником у Ковпака, особистим ворогом Берії. Та, до слова, непоганим літератором. Його роман "Люди с чистою совістю" вже був знаменитий. Підійшов до нього: "Прочитаєте?" Він взяв теку: "Вірші?" "Ні", - говорю. - "Тоді прочитаю". Подивився на назву і питає: "Ти на себе в дзеркало коли останній раз дивився?" "Сьогодні", - відповідаю. "А що ж за назва: "Нотатки СТАРОГО льотчика"? Ти ж пацан ще..."
Книжка вийшла і мала назву "Учень орла". Тоненька, але в твердій палітурці. Коли я ніс її з видавництва, все нюхав, як польову квітку.


- Після книжки "Учень орла" вийшли "Вам - зліт!", "Дайте курс", "33 сходинки в небо"...
- Так. Багато  сучасних романтиків виросли на ціх книжках. Коли я накопичив житттєвий досвід, то почав писати для підлітків: "Чоловікам до 16 років", "Азбука мужності", "Бажаю вам щастя, дівчатка!", "А я сам!"...

-Що в житті любите та що ненавидите?
- Люблю дороги, несподівані зустрічі, невимушене спілкування. Але найбільше
люблю літати! Ненавижу начальство як силу, що придушує особистисть, згинає людину. А ще  жадібність та заздрість, джерела більшості бід на землі.


«Вам – злет!». Ці слова – слова команди, якими земля проводжає льотчика. Про те, як людина, подоав труднощі, набуває крила; про те, як вона пізнає радість польоту; про те , як вона вчиться керувати не тільки машиню, а й власною волею, розповідає ця книга.

«А я сам!» (Книга для тих, хто починає майструвати). Вона вчить школярів умінню користуватися різними інструментами, майструвати найпростіші речі для дому.

«Книга для синів та татусів». Книга призначена для спільного читання батьків з дітьми. Велика увага приділяється вихованню у дитини любові до праці, почуття радості та задоволення від усвідомлення своїх потрібності, спритності та вправності.

«Рогі Нікул – людина з характером». Повість  присвячена важкій порі становлення людини, тому складному часові, коли підліток переростає в юнака. Твір, написаний у формі «написаних і ненаписаних» щоденників головних персонажів – учнів шостого класу і вчителів, - має цікавий сюжет і читається з неослабною увагою.

 «Бажаю вам щастя, дівчатка» - перша книжка, в якій А. Маркуша звертається виключно до дівчаток. В ній даютьс я поради, які мають допомогти їм правильно зорієнтуватись у житті.

Приємного читання!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

СКРОМНІСТЬ - ПРИКРАСА МУДРОСТІ

Майстер-клас "Осінній їжачок"

19 ГРУДНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВІЧНОЗЕЛЕНИХ РОСЛИН