15 КВІТНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ КУЛЬТУРИ

 

15 квітня у світі відзначають Міжнародний день культури (встановлений у 1998 р.). Він покликаний ще раз підкреслити важливість усіх галузей діяльності культурного світу.


 Ідея створення організованої охорони культурних цінностей належить Миколі Реріху. Це видатний художник, мандрівник, археолог, філософ, містик, письменник, громадський діяч, віце-президент Всесвітньої  Ліги культури, почесний президент  80 культурно-просвітницьких та філософських суспільств в усьому світі. В 1929 р. М. Реріх виступив з ідеєю міжнародного договору з охорони пам’ятників культури. 15 квітня 1935 р.  у Вашингтоні був підписаний перший в історїї міжнародний договір «Про захист установ, що служать цілям культури, науки і мистецтв, а також історичних пам'яток», названий на ім'я його творця «Пакт Реріха». Для позначення культурних установ, які підлягають захисту, Реріхом було запропоновано знамените Знамено Миру – біле полотно, на якому зображені три амарантових кола: минулі, справжні і майбутні досягнення людства, оточені кільцем вічності.

Економіка, політика і культура – три основні сфери, без одночасного просування яких людство не може успішно розвиватися. Можна сміливо сказати, що духовна сила нацїї, творчий потенціал народу залежать від того, наскільки збережені духовні надбання минулих поколінь. Адже саме це дозволяє нам усвідомлювати себе спадкоємцями світової культурної спадщини.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

СКРОМНІСТЬ - ПРИКРАСА МУДРОСТІ

Майстер-клас "Осінній їжачок"

19 ГРУДНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВІЧНОЗЕЛЕНИХ РОСЛИН