"ШЛЯХАМИ ПОДВИГУ І СЛАВИ" ОНЛАЙН-ВИСТАВКА КНИГ

 

В Україні 28 жовтня відзначають День визволення України від фашистських загарбників. Цього дня вшановують пам'ять всіх українців, які віддали своє життя, виганяючи нацистських окупантів з нашої країни, у лавах радянської армії або Української повстанської армії. Український інститут національної пам’яті пропонує використовувати термін «вигнання нацистських окупантів з України». Термін «визволення» передбачає волю і свободу, а в 1944 р. Україна не стала вільною. Тоді Україна не отримала свободи, а опинилася під іншим пануванням, результатом якого стали масові репресії та депортації, зокрема сотень  тисяч українців, поляків та всього кримсько-татарського народу.

За мир українці заплатили дуже велику ціну – близько 9 мільонів життів наших земляків. Україна пам’ятає і ніколи не забуде тих, хто віддав своє життя за свою землю.  Добра пам'ять про них завжди буде жити в наших серцях.

Згадати ті події, а,  можливо, й дізнатись щось нове, бібліотека-філіал № 11 на Клосовського, 10 пропонує з онлайн-виставкою  книг з  нашого фонду.



Левітас Ф.Л. Друга світова війна: український вимір. Книгу присвячено суперечливим сторінкам минулої війни. Спираючись на новітню українську, російську, англо-американську та німецьку історіографію, автор прагнув дати відповіді на найактуальніші питання Другої світової війни та розкрити роль і місце України в подіях 1939-1945 років.

Війна і міф. Невідома Друга світова. У книжці – вибрані 50 сюжетів від 15 авторів. Робота істориків ґрунтується на довготривалих дослідженнях та опрацюванні розсекречених документів. Її результати свідчать: ці сюжети – міф. Дізнайтеся про них і ви.

На зов Києва. До книги увійшли численні статті, спогади, документи, поезії учасників українського визвольного руху кінця 30-40-х років, у яких відтворюються досі не висвітлювані в Україні сторінки нашої трагічної історії.

Марчук І. Сотник УПА Петро Ґудзоватий – «Очеретенко». Книга про командира УПА  П. Ґудзоватого –«Очеретенка» та його бойових побратимів є черговим виявом шани українським повстанцям, які жертовною боротьбою закладали підвалини сучасної держави.

Книга Скорботи України. Житомирська область. Книга Скорботи – це реквієм розстріляним, по-звірячому закатованим, спаленим живими, загиблими від виснаження і голоду мирним жителям  Житомирщини – громадянам різних національностей і сповідань, соціального статусу і віку, що загинули в роки війни.

Книга Пам’яті  України. Переможці. Житомирська область. Історико-меморіальне видання серіалу «Переможці», мета якого зберегти для майбутніх поколінь імена ветеранів Другої світової війни, містить поіменні списки фронтовиків, партизанів, підпільників, чия доля пов’язана  з м. Житомир і областю.

Житомиряни на фронтах Великої Вітчизняної війни 1941-1945. Спогади ветеранів.  В основу книги покладено факти і події Великої Вітчизняної війни, безпосередніми учасниками яких були автори публікацій.

Кругляк В., Савчук А. У полум’ї війни.  Житомир: 1941-1944 (Окупація,  спротив, визволення). В книзі розповідається про події пов’язані з долею Житомира з моменту захоплення німецькими військами та закінчуючи його визволенням у 1944 році.

Данчук Л. Чекайте, ми повернемось. Герої повісті мають реальних прототипів – прості юнаки і дівчата із Полісся, які мріяли стати агрономами і механізаторами, а стали чорноробами війни, що відвойовували право на життя, на волю, на любов.

Довженко О. Україна в огні. Кіноповість відомого українського режисера і письменника у свій час була розкритикована, засуджена й заборонена до постановки  та друку Й. Сталіним.

Гончар О. Людина і зброя. Цей роман – вшанування пам’яті загиблих друзів, вчорашніх школярів і студентів, які пішли на війну, щоб захистити тих, хто залишився вдома…

Кузнецов А. Бабин Яр.  Роман присвячений  Памяті всіх загиблих від рук нацистських окупантів в Бабиному Яру.

Вічна пам'ять загиблим!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

СКРОМНІСТЬ - ПРИКРАСА МУДРОСТІ

Майстер-клас "Осінній їжачок"

19 ГРУДНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВІЧНОЗЕЛЕНИХ РОСЛИН