Перегляд літератури "Поет національного героїзму"

 Нам дано відрізнити зле й добре,
мале і велике
І прославити вірність, повинність
і жертву героя.
О. Ольжич

 21 липня народився Олег Ольжич. У радянські часи його ім’я було під жорстоким "табу". Водночас без цієї людини неможливо уявити культурне та політичне життя української нації у 1920-1940-х рр., не кажучи вже про національно-визвольний рух періоду Другої світової війни.

 Сьогодні Олег Ольжич − поет і громадянин, сподвижник національ­но-державної ідеї − приходить до читача, щоб по праву зайняти гідне місце серед духовних велетнів українського народу. Визначальною рисою Олега Ольжича як людини його сучасники на­зивають одержимість. Причому ця риса виявила себе у рівній мірі і в поетичній, і в науковій, і в політичній діяльності людини-легенди, котра була відома відповідно під іменами: Ольжич, Кандиба, Кардаш.   Творча спадщина О.Ольжича, якщо не брати до уваги його наукових праць, невелика: три поетичні збірки, низка публіцистичних статей та кілька нарисів про культуру. Але, як стверджує Зенон Городиський, соратник О. Ольжича з національно-визвольної боротьби, вона "багата за змістом, бо в ній він глибоко з’ясував ідеологічні засади і напрями культурної політики". 

Поезія Ольжича (Олега Кандиби) насичена героїчною тематикою. Героїзм у поезії Ольжича — вільно обраний і вільний усякого розрахунку, всякої думки про духовну чи іншу нагороду: він сам — своя найвища й, чесно кажучи, єдина гідна нагорода, що вища навіть за славу. 
18 липня 2019р. наша бібліотека представила до уваги своїх користувачів перегляд літератури "Поет національного героїзму",  матеріали якого були присвячені життєвому, науковому і творчому шляху нашого видатного земляка. Цікаво було і дорослим, і юним читачам.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

СКРОМНІСТЬ - ПРИКРАСА МУДРОСТІ

Майстер-клас "Осінній їжачок"

19 ГРУДНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВІЧНОЗЕЛЕНИХ РОСЛИН